12 Temmuz 2012 Perşembe

HAMUR İŞLERİ VE TATLI TARİFLERİ HAKKINDA

Hanımların özel günler için hazırladığı yemek ve ikramlıkların içinde en önemli yeri tatlılar tutar. Güzel bir yemeğin arkasından gelen lezzetli bir tatlı, ziyafet sofrasına çok yakışır. Tatlı yenilir, tatlı konuşulur. Tatlıyı görmek bile insanı mutlu eder. İyice doymuş karınlarda, yüzlerde gülümseme yaratacak bir porsiyon tatlıya her zaman yer vardır. Birbirinden güzel pasta, kurabiye, şerbetli ya da sütlü tatlılar bir gün öncesinden hazırlanmış ve misafirlerle buluşma anını beklemektedir. Ancak hanımların yemek konusunda olduğu gibi tatlılar ya da hamur işleri gibi ikramlıklarda da bir endişesi vardır: ya kıvamı tutmazsa? Pek çok hanımdan duymuşsunuzdur; normal bir zamanda özensizce pişirdiği kekler harika kabarırken, misafir için özene bezene pişirilen kekler söner kalır. O "basit" ama puf puf kabarık keklerden eser yoktur. Misafirlerini özenle ağırlamak isteyen hiç bir bayan bu "kötü sürprizlerle" karşılaşmayı istemez. Aslında beklenmeyen kötü sürprizlerle karşılaşmadan, gönül rahatlığıyla hazırlık yapmak mümkündür. Başarılı tatlılar, kekler, pastalar ya da en güzel hamurları hazırlamanın püf noktalarını sizinle paylaşacağız. Eminiz ki bu bilgilere biraz aşinalık ve biraz da el yatkınlığı ile başaramayacağınız hiç bir tarif olmayacaktır.

  • Çok klasik bir yöntem: Kek pişirirken kullanacağınız un ya da nişastayı mutlaka elekten geçirerek havalandırın. Kekinizin daha güzel kabardığını göreceksiniz.
  • Tepsi börekleri hazırladıktan sonra pişirmeden önce en azından bir saat kadar buzdolabında bekletin. Böreğin harcı yufkaların arasına iyice işleyecek ve böreğiniz hem yumuşak hem de çok daha lezzetli olacaktır.
  • Pasta hamuru ya da kekinizi kalıbından parçalanmadan çıkarabilmek için pişirdikten sonra en az 10 dakika bekleyin.
  • Mantı gibi hamurları açarken hazırladığınız bezelerin üzerini nemli bir bezle örtün. Böylece hamurunuz kurumayacak ve açılırken kırılmayacaktır.
  • Güzel bir hamur açabilmenin tek yolu, yoğurduktan sonra azından yarım saat dinlendirmektir.

·         Yoğurduğunuz hamuru aynı gün açın ve pişirin. Hiç bir zaman ertesi güne bırakmayın. Aksi takdirde hamurunuz asla kabarmayacaktır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder